Podľa P. Freša sa školy musia prispôsobiť novým trendom, ktoré žiada prax

19.08.2011 Bratislava

Bratislava 19. augusta (TASR) - Do stredných škôl v pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja sa pre školský rok 2011/2012 zapísalo 3732 žiakov do prvých ročníkov v dennej forme štúdia. V porovnaní s rokom 2010 je to o 556 chlapcov a dievčat v menej.

Podľa predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Pavla Freša počet žiakov v stredných školách v dôsledku nepriaznivého demografického vývoja už päť rokov klesá. Z celkového počtu sa do gymnázií zapísalo takmer 1100 a odborných škôl 2700 chlapcov a dievčat. Kraj plánuje otvoriť 45 tried v gymnáziách a 142 tried v odborných školách. \"Školy sa musia prispôsobiť novým trendom, ktoré žiada prax. Preto sme požiadali ministerstvo školstva o zaradenie do siete niektorých zaujímavých a v súčasnosti atraktívnych odborov,\" zdôvodnil Frešo.

V ďalšom školskom roku otvoria v krajských stredných školách odbory vinárstvo a ovocinárstvo – somelierstvo, mechanik automobilových liniek, bioenergetika, masmediálne štúdiá, pracovník hotelierstva a cestovného ruchu, mäsiar – kuchár.

Vo všeobecnosti však majú uchádzači najväčší záujem o štúdium na gymnáziách so štvorročným, resp. osemročným vzdelávacím programom. V stredných odborných školách prevažuje záujem o odbory ekonomické, obchod a služby, pedagogické vedy, umenie a umelecko-remeselná tvorba. Najmenší záujem je o odbory strojárstva a ostatnej kovospracúvacej výroby, chemické odbory, spracovanie dreva, textil a odevníctvo.

Bratislavský kraj má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti 58 stredných škôl, z nich je 37 stredných odborných škôl, dve jazykové školy, 14 gymnázií, dve konzervatóriá a tri spojené školy, z ktorých dve majú organizačnú zložku gymnázium. Pracuje v nich takmer 3300 zamestnancov a študuje 22.025 žiakov.
 

Vyberte región